فهرست مطالب

مجله پژوهش نفت
پیاپی 129 (خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد مشیرپناهی، سینا افشارپور، سید مبین فاطمی*، محمدحسین غضنفری صفحات 3-19

    تزریق ذرات ژل پیش ساخته به مخازن شکاف دار یکی از موثرترین روش ها در کاهش تولید آب ناخواسته و افزایش برداشت نفت محسوب می شود. در این پژوهش یک نمونه از ذرات ژل پیش ساخته به روش پلیمریزاسیون رادیکال آزاد سنتز شده است و عملکرد آن در عملیات کنترل یکنواختی جبهه تزریقی ارزیابی شده است. ذرات ژل پیش ساخته با اندازه مش 50-40 که در آب دریای 100 بار رقیق شده متورم شده اند، بیشترین ظرفیت تورم را از خود نشان دادند. حضور تنها 8/0 % وزنی نانوسیلیکا در ساختار ژل ها سبب افزایش پایداری آنها در برابر افزایش شوری و حضور گاز کربن دی اکسید می شود، به طوری که ذرات ژل تا هفته ها بیش از 80% از آب اولیه خود را حفظ می کنند. حضور اجزای نفتی قابل حل در آب به علت دارا بودن گروه های آلی آبدوست منجر به افزایش 6 واحدی نسبت تورم ذرات ژل می شود. در ادامه عملکرد ژل پیش ساخته در انسداد شکاف توسط سیستم هل-شاو سل بررسی شد. ژل های جای گرفته در شکاف محیط متخلخل جدیدی را با تراوایی به مراتب کمتر از شکاف اولیه ایجاد می کنند. توانایی ژل برای حفظ تراوایی محیط متخلخل تشکیل شده، به دبی آب تزریقی ثانویه، شوری و اندازه ذرات ژل وابسته است. تزریق آب ثانویه به شکاف پس از جایگیری ژل ها، مسیرهای کرمچاله مانندی را برای حرکت سیال در میان شبکه ژل باز می کند و هرچه دبی تزریقی بیشتر باشد مقاومت شبکه ژل در برابر جریان آب کاهش می یابد. افزایش نسبت انطباق ذرات ژل (نسبت قطر ذرات ژل متورم شده به عرض شکاف) تا مقدار 9/2، منجر به افزایش مقاومت شبکه ژل در مقابل جریان آب می شود. اما ذرات با نسبت انطباق 9/2 به بالا، به علت شکسته شدن مقاومت کمتری در برابر جریان آب ایجاد می کنند. این نسبت انطباق بحرانی، مستقل از خواص ژل و شرایط تزریقی است. شبکه ژل متورم شده در آب شورتر مقاومت بالاتری در برابر جریان آب دارد درحالی که تزریق ثانویه آب کمشورتر هرچند قدرت ژله ای ژل ها را کاهش می دهد، اما منجر به افزایش مقاومت ژل ها در برابر جریان آب می شود. در نهایت تاثیر روش تزریق ژل در کاهش تولید آب و افزایش تولید نفت در میکرومدل شکاف دار بررسی شده است. روش درمان با ژل منجر به انسداد شکاف شده و ضریب بازیافت نفت ماتریس از مقدار 29% در مرحله سیلاب زنی اولیه به 94% در مرحله سیلاب زنی ثانویه افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ذرات ژل پیش ساخته، کنترل یکنواختی جبهه تزریق، ظرفیت تورم، هل-شاو سل، میکرومدل
  • حجت نوری*، علی عالی انوری صفحات 20-39

    الگوریتم بهینه سازی باران (ROA) یک الگوریتم مبتنی بر جمعیت می باشد که با شبیه سازی حرکت قطرات باران به یافتن جواب بهینه برای مسایل پیچیده بهینه سازی می پردازد. این الگوریتم با حرکت دادن قطرات باران به سمت نقاط کمترین با توجه به قطر قطرات باران، قادر است با سرعت و دقت قابل قبولی نقاط کمترین یا بیشترین یک تابع یا مساله بهینه سازی را پیدا کند. جهت بهبود قابلیت جستجو و اکتشاف در این الگوریتم، یک جستجوی تصادفی پیش از شروع به حل مساله توسط این الگوریتم به این روش اضافه شد که این موضوع از بمب های خوشه ای الهام گرفته شده است. بدین ترتیب قبل از شروع به بهینه سازی توسط ROA، ابتدا نقاط تصادفی در اطراف این قطره باران انتخاب می شود و جستجو از نقطه ای شروع می شود که مقدار کمتری داشته باشد. به همین علت نام الگوریتم جدید به الگوریتم بهبود یافته بهینه سازی باران IROA تغییر یافت. کارایی بهینه ساز پیشنهادی از طریق بهینه سازی یک مساله شبیه سازی در مهندسی معدن (شبیه سازی حرکت دوغاب سیمان در ماتریکس و شکاف) آزمایش شد و عملکرد آن با چندین الگوریتم فراابتکاری شناخته شده مقایسه شد. نتایج نشان می دهد که IROA قادر است با ارایه سرعت همگرایی سریع تر و همچنین کارآمدتر در مقایسه با سایر بهینه سازهای موفق منجر به دست یابی به به جواب های دقیق تر در مسایل پیچیده بهینه سازی شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی باران، الگوریتم فراابتکاری، دوغاب سیمان، سرعت همگرایی، ماتریکس
  • حسن نادری، علی شکاری فرد*، جابر طاهری شکیب صفحات 40-58

    افزایش استحصال و ارتقاء کیفیت نفت تولیدی یکی از موضوعات بسیار مهم و چالش برانگیز در بهره برداری از شیل های نفتی می باشد. در این مطالعه به بررسی و ارزیابی نرخ حرارت دهی با استفاده از امواج مایکروویو و حرارت دهی معمولی برروی مقدار و کیفیت نفت-شیل تولیدی از مخزن قالی کوه ایران پرداخته شده است. بدین منظور چند نمونه شیل نفتی با استفاده از فیشر توسعه یافته با امواج مایکروویو در بسامد kH 2450، تحت حرارت دهی در توان های 650، 900 و W 1200 تا  دمای نهایی C° 700 (دمای کک شدگی)  قرار گرفت. مقدار و ترکیبات نفت-شیل های تولید شده با امواج مایکروویو مورد بررسی واقع شدند و در ادامه نتایج با مقادیر استحصالی از روش حرارت دهی معمولی مقایسه گردیدند. نتایج به دست آمده نشان می دهد نفت تولید شده در فرایند حرارت دهی با استفاده از  امواج مایکروویو در تمامی نرخ های حرارتی بیش از حرارت دهی معمولی است. در حرارت دهی معمولی با افزایش نرخ حرارت دهی میزان نفت تولید شده کاهش یافته است، ولی در حرارت دهی با امواج مایکروویو روندی افزایش و کاهشی دارد. در نفت تولیدی با امواج مایکروویو، با افزایش نرخ حرارت دهی ترکیبات آسفالتین کاهش و ترکیبات اشباع افزایش می یابد. در حرارت دهی معمولی با افزایش نرخ حرارت دهی ترکیبات اشباع و آسفالتین کاهش و ترکیبات رزین افزایش می یابد. مقادیر ترکیبات آروماتیکی نیز دارای نوسان است. در نفت-شیل های تولیدی با استفاده از امواج مایکروویو بیشترین گوگردزدایی مشاهده می شود، در حرارت دهی معمولی با افزایش نرخ حرارت دهی مقادیر سولفور و نیتروژن، کاهش و اکسیژن افزایش یافته است. براساس نتایج حاصل از طیف روش تبدیل فوریه مادون قرمز FTIR نفت-شیل های تولیدی، با افزایش نرخ حرارت دهی در هنگام استفاده از امواج مایکروویو علاوه بر حضور ترکیبات هیدروکسیلی، افزایش ترکیبات آلیفاتیکی نیز مشاهده می گردد. اما در حرارت دهی معمولی چنین پدیده ای مشاهده نگردید. استفاده از فن آوری مایکروویو نه تنها سبب افزایش بازدهی تولید نفت از نمونه شیل های نفتی می گردد، بلکه ارتقاء کیفیت آن را نیز به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: شیل نفتی، مایکروویو، پیرولیز، نفت شیل، ارتقاء کیفیت، قالی کوه لرستان
  • مهدی سلطانی، صابر قاسمی*، احسان کامرانی صفحات 59-72

    تالاب ها به عنوان یکی از زیست گاه های غنی جهان و تلاقی دهنده زیست بوم های خشکی و دریا نقش مهمی در صیانت از آب، خاک، تنوع زیستی و تصفیه آب دارند. جزیره شیدور به دلیل اهمیت جزایر مرجانی به عنوان چهارمین تالاب بین المللی استان هرمزگان در خلیج فارس واقع شده است. تحقیق کنونی با هدف بررسی میزان آلایندگی هیدروکرین های نفتی کل (TPHs) در رسوبات پیرامون اکوسیستم های مرجانی تالاب شیدور طی خردادماه 1401 انجام شد. براین اساس با توجه به مهم ترین مکان های پراکنش اکوسیستم های مرجانی تالاب، 3 ایستگاه دریایی انتخاب و نمونه های رسوب از عمق حدود 5-0 sm بستر دریا توسط چنگک فولادی برداشت شد و در زمان جزر کامل جزیره نیز 3 ایستگاه ساحلی انتخاب و نمونه های رسوب سواحل به صورت تصادفی توسط بیلچه جمع آوری و پس از انتقال به آزمایشگاه استخراج و اندازه گیری غلظت TPHs نمونه ها طبق دستورالعمل سنجش هیدروکربن های نفتی روش MOOPAM توسط دستگاه UVF برحسب میکروگرم بر گرم وزن خشک رسوب تعیین شد. نتایج به دست آمده از آنالیز بافت رسوبات نشان داد در رسوبات دریایی به ترتیب بیشترین تا کمترین درصد ذرات دانه ریز سیلت و رس در ایستگاه های سوم > دوم > اول و در رسوبات ساحلی اول > سوم > دوم مشاهده شد. همچنین محدوده تغییرات ذرات ماسه در رسوبات دریایی از 57/51% تا 07/52% و در رسوبات ساحلی از 76/56% تا 15/68% متغیر است. نتایج حاصله بیانگر پایین بودن غلظت TPHs از مقدار زمینه خطر زیست محیطی (μg/g 4) می باشد. به طور کلی دلیل حضور ترکیبات نقتی در این تالاب را می توان همجواری km 5/1 این زیست بوم طبیعی با جزیره لاوان که از مناطق مهم و چهارگانه عملیات نفتی خلیج فارس با تاسیسات عظیم پالایش، حمل و نقل و بارگیری و صدور نفت خام در ارتباط دانست. یافته های ارزیابی خطر زیست محیطی ناشی از آلودگی هیدروکربن های نفتی کل بر آبزیان با استفاده از دستورالعمل های کیفیت رسوب و ضریب آلودگی نشان داد که در حال حاضر رسوبات محدوده مطالعاتی خوشبختانه فاقد هرگونه اثر بیولوژیکی نامطلوب بر زندگی موجودات آبزی این منطقه است

    کلیدواژگان: تالاب شیدور، آبسنگ های مرجانی، خلیج فارس، آلودگی محیط زیست، هیدروکربن های نفتی کل (TPHs)
  • سیده اعظم طیبان، علی کدخدایی*، مهران آرین، حسین رحیم پور بناب، سید محسن آل علی صفحات 73-83

    میدان گازی پارس جنوبی، یکی از میادین جنوب غربی ایران در حوضه رسوبی زاگرس بوده و شامل دو مخزن کنگان و دالان است. سازندهای کنگان و دالان به گروه دهرم تعلق دارند و از مهم ترین مخازن گازی در ناحیه خلیج فارس محسوب می شوند. استفاده از لاگ های چاه پیمایی، در چاه های بدون مغزه، به منظور شناسایی عوارض وابسته به طبقات سنگی، همواره مورد بحث زمین شناسان بوده است. در این مطالعه، براساس آنالیز موجک لاگ های گاما، نوترون و صوتی، سطوح سکانسی شامل مرز سکانسی و سطح حداکثر غرقابی، شناسایی شد. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از آنالیز موجک داده های چاه پیمایی مانند GR, NPHI,RHOB,DT و نیز ترکیب نمودن آنها با داده های سیکلولاگ، روشی مناسب و کم خطا برای تعیین خودکار این مرزها ارایه شود. همچنین در این مطالعه، بررسی چینه نگاری سکانسی با روش INPEFA نرم افزار سیکلولاگ انجام گردید و مرزهای سکانسی (SB) و سطح حداکثر غرقابی (MFS) به ترتیب با نقاط عطف مثبت و نقاط عطف منفی منحنی INPEFA لاگ های در دسترس، تعیین شد. به علاوه، دسته رخساره های تراز بالا (HST) از روی روند منفی منحنی INPEFA و دسته رخساره های پیش رونده (TST) هم از طریق روند مثبت این منحنی مشخص شدند. بر همین اساس، بررسی چینه نگاری سکانسی سازندهای دالان و کنگان با روش INPEFA در 4 چاه میدان گازی پارس جنوبی انجام شد. در نهایت تطابق بین مرزهای سکانسی خودکار به دست آمده از روش تبدیل موجک و INPEFA و مقایسه آن با اطلاعات مغزه در چهار چاه از میدان مورد مطالعه، نتایج رضایت بخشی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سازند دالان، سازندکنگان، چینه نگاری سکانسی، آنالیزموجک، سیکلولاگ
  • علیرضا شاکری، سمیه پرهام*، کتایون رضایی پرتو صفحات 84-99
    سازند سورمه یکی از سازندهای مخزنی عمده در خلیج فارس است. در این پژوهش، رخساره ها، محیط های رسوبی و فرآیندهای دیاژنتیکی موثر بر این سازند در یکی از میادین موجود در خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت زون بندی مخزن انجام گردید. مطالعه رسوب شناسی مغزه ها و مقاطع نازک 3 حلقه چاه از این میدان منجر به شناسایی 8 رخساره شده است. این رخساره ها در چهار کمربند رخساره ای سوپراتایدال، پهنه جزرومدی، لاگون و تپه های سدی زیرآبی نهشته شده اند که در یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ هم شیب و در شرایط آب و هوایی گرم و خشک ته نشست یافته اند. فرآیندهای دیاژنتیکی موثر بر این رسوبات شامل میکریتی شدن، دولومیتی شدن، نیومورفیسم، فشردگی، سیمانی شدن و انحلال است. از میان این فرآیندها دولومیتی شدن و انحلال تاثیر مثبت و سیمانی شدن (به ویژه سیمان انیدریتی) و فشردگی تاثیر منفی بر کیفیت مخزنی داشته اند. براساس داده های سنگ شناسی، رخساره ها و داده های تخلخل و تراوایی، 6 گروه سنگی در این توالی شناسایی شده است. تلفیق داده های مذکور، منجر به تفکیک 7 زون مخزنی در این توالی گردید که هر کدام نشان دهنده یک چرخه به سمت بالا کم عمق شونده است. هر زون از یک لایه دولومیت با کیفیت مخزنی متوسط تا عالی تشکیل شده که توسط یک لایه انیدریتی پوشیده شده که نقش لایه غیرمخزنی یا سدی دارد. بر این اساس، سنگ شناسی، رخساره و دیاژنز به ترتیب از عوامل اصلی کنترل کننده مخزن در در توالی مورد مطالعه است
    کلیدواژگان: خلیج فارس، سازند عرب، محیط رسوبی، رخساره ها، دیاژنز، زون بندی مخزن
  • نیکو فرجی، مهدی محمودیان*، اصغر زمانی صفحات 100-107

    در این مقاله کامپوزیت نانو الیاف پلی استایرن/نانولوله های دی اکسید تیتانیوم (PS/TiO2 nanotubes) به روش الکتروریسی تهیه گردید. به منظور سنتز نانولوله های دی اکسید تیتانیوم از روش آندایزینگ استفاده شد. سپس تاثیر استفاده از درصدهای وزنی مختلف نانولوله های دی اکسید تیتانیوم بروی عملکرد غشاهای حاصل مورد بررسی قرار گرفت. نانو ذرات و نانو کامپوزیت های تهیه شده در این مقاله با استفاده از آنالیزهای مختلف موردبررسی قرار گرفتند که شامل طیف سنجی FT-IR و میکروسکوپی الکترونی روبشی FE-SEM به همراه طیف سنجی پراش انرژی پرتوایکس EDS است. رفتار حرارتی و ساختار بلوری غشاهای نانو کامپوزیتی تهیه شده به ترتیب با آنالیز TGA و پراش پرتوایکس XRD بررسی شد. سپس به منظور بررسی ساختارهای تهیه شده، آنالیزهایی از قبیل اندازه گیری تخلخل، زاویه تماس آب، تورم و شار آب بروی غشاها انجام گرفت. خاصیت فتوکاتالیزوری نانولوله های دی اکسید تیتانیوم در تخریب متیلن آبی به دو روش مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که حذف رنگ درروش ایستا (استفاده از غشاها به عنوان جاذب) و در زمان h 48 به بهترین نحو انجام شده است. غشاهای نانو کامپوزیتی تهیه شده در فرآیند حذف فیلتراسیون رنگ نیز استفاده شده و بهترین نتایج با استفاده از غشای حاوی g/L 1 نانولوله های دی اکسید تیتانیوم به دست آمد.

    کلیدواژگان: غشای نانو کامپوزیتی، الکتروریسی، نانولوله های دی اکسید تیتانیوم، تصفیه آب، فتوکاتالیستی
  • رضا فتحی ایسوند، سید رضا موسوی حرمی*، اسدالله محبوبی، علی بهداد صفحات 108-132
    در این مطالعه، تطابق چینه ای زیرسطحی مخزن آسماری در میدان آغاجاری بر اساس یک چارچوب زمانی دقیق متشکل از 9 خط زمانی ارایه شده است. خطوط زمانی با استفاده از نرم افزار سیکلولاگ به دست آمد که منطبق بر سطوح چینه ای مهم مانند مرزهای سکانسی و سطوح حداکثر پیشروی سطح آب بودند. تعیین سن خطوط زمانی با استفاده از جدیدترین جداول زون های زیستی سازند آسماری صورت گرفت. مرزهای زمانی منطبق بر مرزهای سکانسی بین آشکوب های روپلین-شاتین، شاتین، آکی تانین و بوردیگالین، به عنوان مرزهای زمانی اصلی و مرزهای منطبق بر سطوح حداکثر پیشروی سطح آب دریا به عنوان مرزهای زمانی فرعی در نظر گرفته شدند. بر اساس این چارچوب زمانی، چهار بسته یا واحد چینه ای با ویژگی های رخساره ای و زیستی خاص خود شناسایی و نام گذاری گردید. با استفاده از چارچوب زمانی و با توجه به مطالعات رخساره های رسوبی و چینه ای مرز سازندهای آسماری و پابده مورد بازنگری قرار گرفت و با دقت بیشتری تعیین گردید. همچنین زون بندی قبلی مخزن آسماری در میدان آغاجاری مورد بازنگری قرار گرفت و با در نظر گرفتن کیفیت مخزنی، زون بندی جدیدی پیشنهاد گردید. زون بندی قبلی متشکل از 5 زون اصلی و 7 زیر زون فرعی در زون بندی جدید به 7 زون اصلی، بدون زیر زون فرعی تغییر یافت. عملکرد گسل پی سنگی هندیجان و بلندای دیرینه مرتبط با آن در شرق میدان آغاجاری، ضمن ایجاد تغییرات و حذف بخشی از ضخامت سازندهای زیرین، موجب تغییر ضخامت واحدهای چینه ای سازند آسماری و ایجاد پیچیدگی هایی در هندسه رسوبات این سازند شده است حاصل این اتفاق، به اشکالات و ابهاماتی در زون بندی قبلی منتهی شده بود که با استفاده از زون بندی جدید بر مبنای چارچوب زمانی، رفع گردید.
    کلیدواژگان: تطابق چینه ای، چارچوب زمانی، واحد چینه ای، زون بندی مخزن، نرم افزار سیکلولاگ
  • بهمن کیانی شاهوندی، علی مقیمی کندلوس*، مژگان صلواتی، سعید حکیمی آسیابر صفحات 133-145
    آلودگی اکوسیستم های آبی به هیدروکربن های نفتی یکی از مهم ترین مباحثی است که در سال های اخیر چالش برانگیز شده است. بندر بوشهر واقع در استان بوشهر در جنوب ایران به واسطه ارتباط با خلیج فارس و داشتن سواحل طویل یکی از نقاط مستعد آلودگی های مرتبط با ترکیبات هیدروکربنی می باشد. به منظور بررسی غلظت ترکیبات آروماتیک رسوبات سطحی ساحل بندر بوشهر تعداد 27 نمونه رسوب برداشت گردیده و مورد آنالیز GC قرار گرفته است. مقدار کل ترکیبات آروماتیک در رسوبات ساحلی بندر بوشهر بین 206 تا ng/g 1463 در نوسان می باشد. بیشترین حجم ترکیبات آروماتیک در نوار شمالی ساحل و میانه ساحل متمرکز است و در نوار جنوبی ساحل نیز غلظت ترکیبات کم می باشد. این ترکیبات دارای منشا پایروژنیک و پتروژنیک می باشند هرچند سهم منشا پتروژنیک بیشتر می باشد. منشا ترکیبات احتراق حاصل حمل و نقل دریایی و زمینی، فاضلاب های شهری و خانگی و جریان های فراساحل حامل ترکیبات نفتی نشات گرفته از میادین نفتی خلیج فارس می باشد. بر مبنای استانداردهای آلودگی قسمت های شمالی و میانی نوار ساحلی خلیج فارس در محدوده بندر بوشهر نسبت به ترکیبات آروماتیک دارای بارآلودگی متوسط و در قسمت های جنوبی بار آلودگی کم می باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات آروماتیک، رسوب، ساحل خلیج فارس، بوشهر، ایران
  • مهری ایمانی، مریم طهماسب پور*، پدرو انریکو سانچز خیمنز صفحات 146-170

    در سال های اخیر، کاهش آلودگی هوای ناشی از انتشار گسترده گازهای گلخانه ای نظیر دی اکسید کربن توسط فرآیند جذب سطحی چرخه ای و با استفاده از جاذب های مبتنی بر کلسیم موردتوجه بوده است. علی رغم عملکرد خوب این جاذب ها، کاهش ظرفیت جذب ناشی از تف جوشی با افزایش تعداد چرخه ها، همچنان چالش بزرگی به حساب می آید. در این راستا، در مقاله حاضر عملکرد دو منبع کلسیمی تهیه شده از سنگ معدن آهک و پوسته تخم مرغ از لحاظ ظرفیت جذب در بیست چرخه کربناسیون و کلسیناسیون متوالی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. سپس به منظور غلبه بر مشکل تف جوشی، هر دو جاذب سنگ آهک و پوسته تخم مرغ با اسید استیک در غلظت 10% حجمی فرآوری شدند. نتایج نشان دادند که حضور اسید استیک در هر دو نوع جاذب منجر به افزایش میزان تبدیل موثر شده، به طوری که در پایان چرخه ی بیستم، مقادیر 38/0 و 33/0 به ترتیب برای میزان تبدیل موثر سنگ آهک و پوسته تخم مرغ دارای 10% حجمی اسید استیک به دست آمد که در مقایسه با مقدار متناظر آن برای سنگ آهک و پوسته تخم مرغ خام (در غیاب اسید استیک) یعنی 24/0 و 20/0 افزایش قابل توجهی است. دلیل افزایش میزان تبدیل در اثر استفاده از اسید استیک را می توان به تشکیل استات کلسیم نسبت داد که منجر به تشکیل ساختارهای متخلخل تر و پایدارتر می شود. با مقایسه دو منبع کلسیمی به کار گرفته شده در این مطالعه مشخص شد که سنگ آهک ازلحاظ ظرفیت جذب عملکرد بهتری نسبت به پوسته تخم مرغ دارد، به طوری که میزان تبدیل سنگ آهک خام 2/1 برابر میزان تبدیل پوسته تخم مرغ خام به دست آمد که به خلوص بالا و همچنین اندازه کریستالی بزرگ تر آن در مقایسه با پوسته تخم مرغ مرتبط است.

    کلیدواژگان: جذب دی اکسید کربن، چرخه کلسیم، سنگ آهک، پوسته تخم مرغ، اسید استیک
|
  • Mohammad Moshirpanahi, Sina Afsharpour, Mobeen Fatemi *, MohammadHossein Ghazanfari Pages 3-19

    PPG with mesh size 40-50 in 100-time diluted sea water, showed the maximum swelling capacity. Presence of 0.8 wt% nno silica in the geAInjection of preformed particle gels (PPG) into fractured reservoirs is one of the most effective methods in reducing unwanted water production and increasing oil recovery. In this research, a sample of PPG has been synthesized by free radical polymerization method, and its performance for the conformance control has been evaluated. The swelling capacity of the synthesized gel has good stability against the desired conditions of temperature, salinity, pH and the presence of carbon dioxide. Also, due to the presence of hydrophilic organic groups, the interactions of oil and formation water lead to an increase in the swelling ratio of gel particles. The plugging performance of synthesized PPG samples in fractures was also investigated by the Hele-Shaw Cell system. The gel network placed in the fracture create a new porous media with far less permeability than the initial fracture. The ability of the gel to maintain the permeability of this formed porous medium depends on the flow rate and salinity of the secondary water injection, as well as the size of the gel particles. Secondary water injection into the fracture after gel placement, forms wormhole-like paths for flow of water through the gel network, and the higher the injected flow rate results in the lower resistance of the gel network against water flow. Gel particles with a matching size ratio (the ratio of the diameter of the swollen gel particles to the width of the fracture) less than 2.9, increase resistance to the water flow with increasing in their size, but the particles with a matching size ratio of 2.9 or higher, reduce the resistance to water flow due to network breakdown. Comparing this value with some of the previously published data, it seems that the critical matching size ratio is independent on gel properties and injection conditions. Finally, the effect of gel treatment in reducing water production and increasing oil recovery has been investigated in the fractured micromodel. The gel particles plugged the fracture and the secondary injected brine was sufficiently diverted towards matrix, so the oil recovery factor from matrix in subsequent water flooding increased by 65%.structure enhanced the stability of the synthesized PPG samples, in the high salinity brines and in the presence of the CO2. Presence of water-soluble fractions of oil, leads to 6 unit increase in the swelling ratio of gel particles due to the hydrophilic nature of these organic groups. The gel network placed in the fracture create a new porous media with far less permeability than the initial fracture. The ability of the gel to maintain the permeability of the formed porous medium depends on the flow rate of the secondary water injection, salinity and the size of the gel particles. Secondary water injection into the fracture after gel placement, opens wormhole-like paths for moving through the gel network, and the higher the injected flow rate, the lower the resistance of the gel network against water flow. Gel particles with a matching size ratio (the ratio of the diameter of the swollen gel particles to the width of the fracture) less than 2.9, increase resistance to the water flow with increasing in their size, but the particles with a matching size ratio of 2.9 or higher, reduce the resistance to water flow due to particle breakdown. This critical matching size ratio is independent of gel properties and injection conditions. The gel network swollen in more salinity has a higher resistance to water flow, while the secondary low salinity water injection, although it reduces the gel strength, but leads to an increase in the resistance of the gels to water flow. In the fractured micromodel test, the oil recovery factor from matrix increased from 29% in the primary fooding to 94% at the end of the secondary flooding.

    Keywords: Preformed Particle Gel, conformance control, swelling capacity, Hele-Shaw cell, Micromodel
  • Hojjat Nouri *, Ali Aali Anvari Pages 20-39

    Rain Optimization Algorithm (ROA) is a population-based algorithm that finds the optimal solution for complex optimization problems by simulating the movement of raindrops. By moving the raindrops towards the minimum points according to the diameter of the raindrops, this algorithm is able to find the minimum or maximum points of a function or optimization problem with acceptable speed and accuracy. In order to improve the search and discovery capabilities of this algorithm, a random search was added before starting to solve the problem by this algorithm, which is inspired by cluster bombs. Thus, before starting to optimize by ROA, random points around this raindrop are first selected and the search starts from a point that has a smaller value. For this reason, the name of the new algorithm was changed to the improved IROA rain optimization algorithm. The effectiveness of the proposed optimizer was tested through the optimization of a simulation problem in mining engineering (simulation of the movement of cement slurry in matrix and fractures) and its performance was compared with several well-known meta-heuristic algorithms. The results show that IROA is able to achieve more accurate solutions in complex optimization problems by providing faster and more efficient convergence speed compared to other successful optimizers.

    Keywords: Rain optimization algorithm, Meta-heuristic algorithm, Cement Slurry, Convergence speed, Matrix
  • Hassan Naderi, Ali Shekarifard *, Jaber Taheri Shakib Pages 40-58

    This study investigates and evaluates the effects of heating type using microwaves and conventional heating on the yield and quality of oil-shale produced from the Qalikuh reservoir with total organic carbon TOC between 3.83 and 26.4% by the weight and average  16.5% by weight. With microwaves heating, Maximum oil produced is %5.9 by weight and  Based on the analysis of SARA shale oil compounds, asphaltene compounds decrease (24% by weight), saturated compounds increase (on average 40% by weight), and resinous and aromatic compounds also have fluctuating behavior. In conventional heating, Maximum oil Produced is 4.5% by weight, and  the amounts of saturated compounds (about 23% by weight) and asphaltic compounds (on average 14% by weight) in shale oil decrease, but resinous compounds (about 28% by weight) decrease and compounds Aromatic values also fluctuate. The highest desulfurization in shale oil produced using microwaves was observed, The amount of nitrogen in the shale oil also decreases with the heating by microwaves finally reaches to 8% by weight. In shale oil produced by normal heating, finally sulfur decreases by 31%, nitrogen increases by 21%, and oxygen increases by 60%.

    Keywords: Oil Shale, microwave, pyrolysis, shale oil, Upgrading
  • Mehdi Soltani, Saber Ghasemi *, Ehsan Kamrani Pages 59-72

    Shidvar wetland is located in the Persian Gulf Based on importance of coral islands as the fourth international wetland of Hormozgan province. The current research was conducted with the aim of investigating the amount of total petroleum hydrocarbons (TPHs) pollution in the sediments around the coral ecosystems of Wetland during Khordad 1401. Sediment samples were randomly collected from the depth of 0-5 cm of the seabed and the coasts of island and transferred to the laboratory according to the MOOPAM method, the concentration of TPHs was determined by UVF device in terms of micrograms per gram of sediment dry weight. The results obtained from the sediment texture analysis showed that in sea sediments, the highest to lowest percentage of silt and clay particles were observed in the third > second > first stations and in the first > third > second coastal sediments. The range of changes of sand particles in marine sediments varies from 51.57% to 52.07% and in coastal sediments from 56.76%to 68.15%. The results show that the concentration of TPHs is lower than the background value of environmental risk (4 μg/g). Generally, the reason for the presence of punctate compounds in this wetland can be considered as the 1.5km proximity of this natural ecosystem to Lavan Island, which is one of the four important areas of oil operations in the Persian Gulf and is connected with huge facilities for refining, transporting, loading and exporting crude oil. The findings of the environmental risk showed that sediments of the study area fortunately do not have any adverse biological effects on the life of aquatic organisms in this area.

    Keywords: Shidvar Etland, Coral reefs, Persian Gulf, Environmental Pollution, Total Petroleum Hydrocarbons (TPHs)
  • Seyedeh Azam Tayeban, Ali Kadkhodaie *, Mehran Arian, Hossain Rahimpour-Bonab, Seyyed Mohsen Al-Ali Pages 73-83

    South Pars gas field is one of the fields in southwestern Iran in the Zagros sedimentary basin and includes two reservoirs, Kangan and Dalan. Kangan and Dalan formations that belong to Dahram group and are considered as the most important gas reservoirs in the Persian Gulf region. The use of well drilling logs in uncored wells to identify rock-related features has always been discussed by geologists.  In this study, based on wavelet analysis of gamma-neutron and sonic logs, stratal surfaces including sequence boundary and maximum flooding surface were identified.  In this study, using wavelet analysis of well log data such as GR, NPHI, RHOB, DT and also combining them with Cyclolog data, a suitable and low error method for automatic determination of these boundaries was presented. Also in this study, sequence stratigraphy was investigated by INPEFA method of Cyclolog software to determine sequence boundaries (SB) and maximum flooding surface (MFS) with positive inflection points and negative inflection points of available INPEFA log curves , respectively. In addition, the highstand system tract (HST) was identified by the negative trend of the INPEFA curve and the transgressive system tract (TST) was determined by the positive trend of this curve. Accordingly, sequence stratigraphy study of Dalan and Kangan formations was performed by INPEFA method in 4 wells of South Pars gas field.  Finally, the agreement between the automatic sequence boundaries obtained from the wavelet transform method and INPEFA and its comparison with the core information in four wells from the study field, shows satisfactory results.

    Keywords: Dalan Formation, Kangan Formation, Sequence Stratigraphy, Wavelet Analysis, Cyclolog
  • Alireza Shakeri, Somayeh Parham *, Katayoon Rezaiee Parto Pages 84-99
    Surmeh Formation is one of the major reservoir formations in the Persian Gulf. In this research, facies, depositional environments, diagenetic processes and reservoir zonation are investigated in one of the fields in the Persian Gulf. Sedimentological study of the cores and thin sections of 3 wells from this field has led to the identification of 8 facies. These facies were deposited in four facies belts including supratidal, intertidal, lagoon and shoal. The sediments of this formation were deposited in a homoclinal ramp carbonate platform in arid condition. Diagenetic processes affecting these sediments include micritization, dolomitization, neomorphism, compaction, cementation, and dissolution. Among these processes, dolomitization and dissolution have a positive effect, and cementation (esp. anhydrite cement) and compaction have a negative effect on reservoir quality. Based on lithology, microfacies and poroperm data, 6 rock types have been identified. Integration of these date, caused to identity 7 reservoir zones which indicating a shallowing upward cycles. Each zone consists of one dolomite layer with fair to excellent reservoir quality witch capped by the anhydrite layer as a barrier. According to this, lithology, microfacies and diagenesis are the controlling factors of the studied interval, respectively.
    Keywords: Persian Gulf, Arab Formation, Microfacies, Depositional Environment, Diagenesis, Reservoir Zonation
  • Niko Faraji, Mahdi Mahmoudian *, Asghar Zamani Pages 100-107

    In this research, the nanofibrous polystyrene /titanium dioxide nanotube (PS/TiO2 nanotubes) membrane was prepared by electrospinning method. In order to synthesize titanium dioxide nanotubes, the anodizing method was used. Then, the effect of different weight percentages of titanium dioxide nanotubes on the performance of the resulting membranes was investigated. The nanoparticles and nanocomposites prepared in this research were analyzed using several analyses, including fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) and field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), along with X-ray energy diffraction spectroscopy (EDS). The thermal behavior and crystal structure of prepared nanocomposite membranes were investigated using (TGA) analysis and X-ray diffraction (XRD), respectively. Afterward, in order to investigate the prepared structures, analyses such as porosity measurment, water contact angle, swelling and water flux of the membranes were performed. The photocatalytic property of the prepared membranes toward decomposition of methylene blue was investigated by two methods. The obtained results demonstrated that the dye removal was accomplished in the best way in the static method (using the membrane as an absorbent) for 48 hours. The prepared nanocomposite membranes were also used in the dye filtration removal process and the best result was obtained by using the membrane containing titanium dioxide nanotubes with the concentration, 0.05 g/(V(50).

    Keywords: nanocomposite membrane, Electrospining, Titanium Dioxide Nanotubes, Water Treatment, Photocatalysis
  • Reza Fathi Isvand, Reza Moussavi Harami *, Asadollah Mahboubi, Ali Behdad Pages 108-132
    In this study, the stratigraphic correlation of the Asmari Formation in the Aghajari field is presented in a precise time framework consisting of nine timelines. The nine time-lines were obtained by using Cyclolog software and dated by the latest biozonation scheme of the Asmari Formation. Four stratigraphic packages considering their specific facies and biological characteristics were identified based on time framework and sedimentary facies studies. The previous reservoir zonation of the Asmari reservoir in Aghajari field was revised and new zonation was proposed based on time framework and geological characteristics. The Hendijan paleo-high, which is attributed to the re-activation of pre-exist basement deep-seated Hendijan fault, led to considerable changes in stratigraphic packages thickness and reservoir zones resulting in ambiguities in stratigraphic correlation and reservoir zonation. These problems were resolved by using the time framework-based new zonation.
    Keywords: Time Framework, Stratigraphic Package, Reservoir Zonation, Cyclolog Software
  • Bahman Kiani Shahvandi, Ali Moghimi Kandelous *, Mozhgan Salavati, Saeid Hakimi Asiabar Pages 133-145
    Pollution of aquatic ecosystems with petroleum hydrocarbons is one of the most important issues that have become challenging in recent years. Bushehr port located in Bushehr province in the south of Iran due to its connection with the Persian Gulf and having long beaches is one of the places prone to pollution related to hydrocarbon compounds. In order to investigate the concentration of aromatic compounds in the surface sediments of Bandar Bushehr beach, 27 sediment samples were collected and subjected to GC analysis. The total amount of aromatic compounds in the coastal sediments of Bushehr port fluctuates between 206 and 1463 ng/g. The largest volume of aromatic compounds is concentrated in the northern strip of the Sahel and the middle of the Sahel, and the concentration of the compounds is low in the southern strip of the Sahel. These compounds have pyrogenic and petrogenic origin, although the contribution of petrogenic origin is more. The origin of combustion compounds is the result of sea and land transportation, municipal and domestic sewage and offshore currents carrying petroleum compounds originating from the oil fields of the Persian Gulf. Based on pollution standards, the northern and middle parts of the coastal strip of the Persian Gulf in the area of Bushehr port have a medium pollution load in relation to aromatic compounds, and in the southern parts, the pollution load is low.
    Keywords: Aromatic Compounds, Sediment, Persian Gulf coast, Bushehr
  • Mehri Imani, Maryam Tahmasebpoor *, Pedro Enrique S&Aacute, Nchez-Jim&Eacute Nez Pages 146-170

    dioxide has been considered by the process of cyclic surface adsorption using calcium-based adsorbents. Despite a proper performance, the reduction of adsorption capacity due to the sintering of Ca-based adsorbents with increasing number of cycles is still a big challenge. In this study, the performance of two Ca-based adsorbents prepared from lime ore (limestone) and eggshell sources in terms of adsorption capacity during 20 consecutive carbonation and calcination cycles was investigated. Then, in order to overcome the sintering problem, both limestone and eggshell adsorbents were treated with acetic acid at a concentration of 10% by volume. The results showed that the presence of acetic acid in both types of adsorbents led to an increase in the effective conversion at the end of 20th cycle, so that the values of 0.38 and 0.33 were obtained for limestone and eggshell with 10% v/v acetic acid, respectively, which was comparable to the corresponding values for raw limestone and eggshell (in the absence of acetic acid), that is 0.24 and 0.20. The reason for the increase in the conversion by treating with acetic acid can be attributed to the formation of calcium acetate, which has led to the formation of more porous and stable structures. By comparing the two calcium sources used in this study, it was found that limestone has a better performance than eggshell in terms of CO2 adsorption capacity, so that the conversion rate of raw limestone was 1.2 times higher than raw eggshell, which could be related to its high purity as well as its larger crystal size compared to eggshell.

    Keywords: CO2 capture, Calcium looping, Eggshell, Limestone, Acetic Acid